Preventie Lichthinder vzw

in het Nederlands en Français

Zoals elk jaar wordt er een Europees Symposium ter bescherming van de Nachtelijke Sterrenhemel (in het Engels "European Symposium for the protection of the Night Sky") georganiseerd. Dit jaar reeds voor de twaalfde keer. In 2005 vond dit Symposium plaats in België (Genk) en werd het georganiseerd door de Werkgroep Lichthinder van de VVS en Preventie Lichthinder vzw. De volgende jaren vond het symposium plaats in Groot Brittanië (2006), Slovenië (2007), Oostenrijk (2008), Noord-Ierland (2009) en Hongarije (2010), Duitsland (2011). Het symposium is een ideale gelegenheid om heel wat op te steken over diverse nieuwe verlichtingstechnieken, onderzoeken naar gevolgen van lichthinder voor milieu, mens en dier, evenals voor de sterrenhemel, meettechnieken, technieken om iets aan lichthinder te doen en wetgeving omtrent lichthinder. Het is een bijeenkomst van zowel mensen uit organisaties die rond lichthinder werken, wetenschappers, verlichtingsdeskundigen uit de industrie en politici. Zowat alles wat te maken heeft met lichthinder in heel Europa dus.

En dat zal dit jaar niet anders zijn. Dit jaar vindt het Symposium plaats van donderdag 13 tot zaterdag 15 september 2012. Het gaat door in de bijzonder mooie omgeving van Bielsko-Biala in Polen, niet zover van Krakau en Auschwitz. Meer info en foto's van de omgeving vind je op de site van de stad Bielsko-Biala. Het symposium vindt plaats in het Vienna Park Hotel, een van de grootste hotels van de stad. De organisatie is in handen van Ciemne Niebo, de lichtvervuilingswerkgroep van Polaris. Meer info over het programma van het Symposium kan je vinden op website van het symposium.

Preventie Lichthinder vzw meent dat dit symposium een belangrijke meerwaarde biedt voor al zijn leden. Wie in de voorbij jaren deelnam, kan hiervan zeker getuigen. Daarom wil de vereniging de deelname aan het symposium actief ondersteunen met een formule die het de leden makkleijk maakt, tegen een zo gunstig mogelijke prijs.

Als milieuvereniging vinden we het belangrijk dat de activiteiten die we organiseren CO2 neutraal zijn. Daarom zit in ons aanbod telkens de volledige CO2-compensatie van de reis inbegrepen. Hieronder geven we in detail weer wat het aanbod van de reis is.

Eén reisformule:

 • We vertrekken op donderdagochtend 13 september 2011 om 8h15 op de luchthaven van Charleroi met een vlucht van Ryanair naar Krakau. Omstreeks 10:30 u komen we aan in Krakau en reizen we verder met huurauto's naar Bielsko-Biala. Vlucht en huurwagen zijn in de prijs van Preventie Lichthinder vzw inbegrepen.
 • We verblijven tot zondagochtend in hotel Mazowsze Spa in Ustron, op een ca. 18 km van de conferentie. Uiteraard is dit verblijf ook in de prijs begrepen. De prijs voorziet in overnachting in tweepersoonskamers.
 • Deelname aan het Symposium van donderdag namiddag 13 september tot zaterdagavond 15 september.
 • Deelname aan de sociale events zoals bezoek aan een donkerte gebied in de bergen en een kabelbaan in de stad.
 • Deelname aan het afsluitend diner op zaterdagavond 15 september.
 • We komen terug naar België op zondag 16 september 2012. We nemen een vlucht van de maatschappij LOT van uit Krakau om 13h40 en zullen aankomen op de luchthaven van Zaventem om 15h40. Uiteraard zit ook deze vlucht in de prijs van Preventie Lichthinder vzw.
 • In de prijs zijn maaltijden onderweg inbegrepen. Extra maaltijden tijdens het symposium zijn NIET inbegrepen.

Dit arrangement van Preventie Lichthinder vzw kost circa 560 euro of 187 euro per dag. De wetgever heeft bepaald dat we dergelijke reizen enkel aan leden van Preventie Lichthinder vzw kunnen aanbieden. Niet leden kunnen lid worden voor 17 euro. Niet IDA-leden kunnen alleen deelnemen als ze lid van IDA worden voor 25 euro.

De prijzen voor leden van Preventie Lichthinder vzw zijn de volgende:

 • leden die reeds lid zijn van IDA betalen 560 euro voor de deelname.
 • leden die geen lid van IDA zijn maar dat wel willen worden, betalen 25 euro lidmaatschap van IDA Ún 560 euro voor de deelname of in totaal 585 euro.
 • leden die geen lid van IDA zijn en dat ook niet willen worden, betalen 590 euro voor de deelname.

De prijzen voor niet-leden van Preventie Lichthinder vzw zijn de volgende:

 • niet-leden die reeds lid zijn van IDA en lid willen worden van Preventie Lichthinder vzw betalen 17 euro lidmaatschap Preventie Lichthinder vzw Ún 560 Euro voor de deelname of in totaal 577 euro.
 • niet-leden die ook geen lid zijn van IDA maar wel lid willen worden van Preventie Lichthinder vzw Ún van IDA betalen 17 euro lidmaatschap Preventie Lichthinder vzw, 25 euro lidmaatschap IDA Ún 560 euro voor de deelname of in totaal 602 euro.
 • niet-leden die ook geen lid zijn van IDA maar enkel lid willen worden van Preventie lichthinder betalen 17 euro lidmaatschap IDA Ún 590 euro voor de deelname of in totaal 607 euro.

Partners die geen lid zijn, kunnen ook mee naar Polen. Als ze enkel meegaan maar niet deelnemen aan het Symposium kunnen zij gebruik maken van het verblijf in het hotel en het vervoer heen en terug en ook alle sociale events 's avonds. Daarvoor betalen ze dan eveneens560 euro per persoon voor.

De Raad van Bestuur is ervan overtuigd de leden hiermee een mooie en zeer betaalbare mogelijkheid te geven om deel te nemen aan het Europees Symposium en zo een unieke ervaring op te doen.

Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 8. Snel inschrijven is dus de boodschap. Er gaat in Bielsko-Bialla ook een grote beurs door, waardoor zijn de hotelplaatsen ginder beperkt en er zijn ook maar een beperkt aantal plaatsen op de vluchten beschikbaar zijn. Bij de inschrijving wordt daarom jouw vlucht ook meteen geboekt om zeker te zijn dat we je nog kunnen meenemen aan de opgegeven voorwaarden.

Powered by Dreamhost - webmaster