Preventie Lichthinder vzw

in het Nederlands en Français

Zoals elk jaar wordt er een Europees Symposium ter bescherming van de Nachtelijke Sterrenhemel (in het Engels "European Symposium for the protection of the Night Sky") georganiseerd. Dit jaar reeds voor de dertiende keer. In 2005 vond dit Symposium plaats in België (Genk) en werd het georganiseerd door de Werkgroep Lichthinder van de VVS en Preventie Lichthinder vzw. De volgende jaren vond het symposium plaats in Groot Brittannië (2006), Slovenië (2007), Oostenrijk (2008), Noord-Ierland (2009) en Hongarije (2010), Duitsland (2011) en Polen (2012). Het symposium is een ideale gelegenheid om heel wat op te steken over diverse nieuwe verlichtingstechnieken, onderzoeken naar gevolgen van lichthinder voor milieu, mens en dier, evenals voor de sterrenhemel, meettechnieken, technieken om iets aan lichthinder te doen en wetgeving over lichthinder. Het is een bijeenkomst van zowel mensen uit organisaties die rond lichthinder werken, wetenschappers, verlichtingsdeskundigen uit de industrie en politici. Zowat alles wat te maken heeft met lichthinder in heel Europa dus.

En dat zal dit jaar niet anders zijn. Dit jaar vindt het Symposium plaats van vrijdag 13 tot zaterdag 14 september 2013. Het gaat door in de historische stad Pamplona in het noorden van Spanje, vooral gekend van zijn stierenlopen met de San Fermin feesten in juli. Meer info en foto's van de omgeving vind je op deze site. Het symposium vindt plaats in het Planetarium van Pamplona. De organisatie is in handen van Cel Fosk, de tegenhanger van Preventie Lichthinder vzw in Spanje. Meer info over het programma van het Symposium kan je vinden op website van het symposium.

Preventie Lichthinder vzw meent dat dit symposium een belangrijke meerwaarde biedt voor al zijn leden. Wie in de voorbij jaren deelnam, kan hiervan zeker getuigen. Daarom wil de vereniging de deelname aan het symposium actief ondersteunen met een formule die het de leden mogelijk maakt, tegen een zo gunstig mogelijke prijs deel te nemen.

Als milieuvereniging vinden we het belangrijk dat de activiteiten die we organiseren CO2 neutraal zijn. Daarom zit in ons aanbod telkens de volledige CO2-compensatie van de reis inbegrepen.

Dit jaar zijn er twee mogelijke reis opties. De eerste bied niet alleen de mogelijkheid om deel te nemen aan het symposium, maar ook daarna nog twee dagen te verblijven in een donkerte gebied in Frankrijk. Deze wordt nu uitgebaat door één van de milieuambtenaren waar we in het verleden vaak mee hebben samengewerkt. Het is de bedoeling om daar dan te gaan waarnemen.

Per optie moet er minstens 3 deelnemers zijn om door te kunnen gaan

Meer info over de twee opties vindt je hieronder:

Reisformules:

OPTIE 1:

 • We vertrekken met auto's van leden in de omgeving van Brussel op donderdag ochtend 12 september 2013 omstreeks 7 uur en rijden naar Pamplona. We verwachten daar te arriveren omstreeks 20 uur. Maaltijden onderweg, brandstofkosten en tolprijzen zijn inbegrepen.
 • We verblijven tot zondagochtend in hotel Holiday Inn Express Pamplona, op een ca. 3 km van de conferentie. Uiteraard is dit verblijf ook in de prijs begrepen. De prijs voorziet in overnachting in tweepersoonskamers met ontbijt.
 • Deelname aan het Symposium van vrijdag 13 september tot zaterdagavond 14 september.
 • Deelname aan de sociale events zoals planetariumvoorstelling, excursie naar Puenta la Reina.
 • Deelname aan het afsluitend diner op zaterdagavond 14 september.
 • Verplaatsing naar Courbous, Cabrerets in de Midi-Pyreneeën in Frankrijk. Een zeer afgelegen donkerte gebied.
 • Verblijf in het domein Mas Aucel voor twee nachten. Er wordt een avond ook een BBQ voorzien. U vindt meer informatie over het domein hier
 • Terugrit naar België op dinsdag 17 september 2013. We verwachten terug te zijn in België tussen 18 uur en 19 uur.
 • In de prijs zijn maaltijden onderweg inbegrepen. Extra maaltijden tijdens het symposium of het verblijf in Mas Aucel zijn NIET inbegrepen.
 • Prijs voor deze formule is 395 euro per persoon voor 6 dagen of minder dan 66 euro per dag.

OPTIE 2:

 • We vertrekken op donderdagochtend 12 september 2013 om 6h30 op de luchthaven van Charleroi met een vlucht van Ryanair naar Milaan waar we om 8 uur arriveren. Om 14:30 (wachttijd 6,5 uur) vliegen we met Ryanair door naar Zaragoza waar we omstreeks 16:20 landen. Via huurauto's reizen we door naar Pamplona (ongeveer 2 uur) om daar rond 19:30 toe te komen. Vlucht en huurwagen zijn in de prijs van Preventie Lichthinder vzw inbegrepen. (Reistijd inclusief 1 uur op voorhand op de luchthaven is 14 uur!)
 • We verblijven tot zondagochtend in hotel Holiday Inn Express Pamplona, op een ca. 3 km van de conferentie. Uiteraard is dit verblijf ook in de prijs begrepen. De prijs voorziet in overnachting in tweepersoonskamers met ontbijt.
 • Deelname aan het Symposium van vrijdag 13 september tot zaterdagavond 14 september.
 • Deelname aan de sociale events zoals planetariumvoorstelling, excursie naar Puenta la Reina.
 • Deelname aan het afsluitend diner op zaterdagavond 14 september.
 • We komen terug naar België op zondag 15 september 2013. We vertrekken in het hotel om 8 uur s'morgens om op tijd te zijn voor onze vlucht van de maatschappij Ryanair van uit Zaragoza om 10h55 en zullen aankomen op de luchthaven van Charleroi om 12h55. Uiteraard zit ook deze vlucht in de prijs van Preventie Lichthinder vzw.
 • In de prijs zijn maaltijden onderweg inbegrepen. Extra maaltijden tijdens het symposium zijn NIET inbegrepen.
 • Prijs voor deze formule is 445 euro per persoon voor 4 dagen of minder dan 112 euro per dag.

De wetgever heeft bepaald dat we dergelijke reizen enkel aan leden van Preventie Lichthinder vzw kunnen aanbieden. Niet leden kunnen lid worden voor 17 euro. Niet IDA-leden kunnen alleen deelnemen als ze lid van IDA worden voor 25 euro.

De prijzen voor leden van Preventie Lichthinder vzw zijn de volgende:

 • Leden die reeds lid zijn van IDA betalen 395 euro voor de deelname met optie 1.
 • Leden die reeds lid zijn van IDA betalen 445 euro voor de deelname met optie 2.
 • Leden die geen lid van IDA zijn maar dat wel willen worden, betalen 25 euro lidmaatschap van IDA én 395 euro voor de deelname met optie 1 of in totaal 420 euro.
 • Leden die geen lid van IDA zijn maar dat wel willen worden, betalen 25 euro lidmaatschap van IDA én 445 euro voor de deelname met optie 2 of in totaal 470 euro.
 • Leden die geen lid van IDA zijn en dat ook niet willen worden, betalen 425 euro voor de deelname met optie 1.
 • Leden die geen lid van IDA zijn en dat ook niet willen worden, betalen 475 euro voor de deelname met optie 2.

De prijzen voor niet-leden van Preventie Lichthinder vzw zijn de volgende:

 • Niet-leden die reeds lid zijn van IDA en lid willen worden van Preventie Lichthinder vzw betalen 17 euro lidmaatschap Preventie Lichthinder vzw én 395 Euro voor de deelname met optie 1 of in totaal 412 euro.
 • Niet-leden die reeds lid zijn van IDA en lid willen worden van Preventie Lichthinder vzw betalen 17 euro lidmaatschap Preventie Lichthinder vzw én 445 Euro voor de deelname met optie 2 of in totaal 462 euro.
 • Niet-leden die ook geen lid zijn van IDA maar wel lid willen worden van Preventie Lichthinder vzw én van IDA betalen 17 euro lidmaatschap Preventie Lichthinder vzw, 25 euro lidmaatschap IDA én 395 euro voor de deelname met optie 1 of in totaal 437 euro.
 • Niet-leden die ook geen lid zijn van IDA maar wel lid willen worden van Preventie Lichthinder vzw én van IDA betalen 17 euro lidmaatschap Preventie Lichthinder vzw, 25 euro lidmaatschap IDA én 445 euro voor de deelname met optie 2 of in totaal 487 euro.
 • Niet-leden die ook geen lid zijn van IDA maar enkel lid willen worden van Preventie lichthinder betalen 17 euro lidmaatschap IDA én 425 euro voor de deelname aan optie 1 of in totaal 442 euro.
 • Niet-leden die ook geen lid zijn van IDA maar enkel lid willen worden van Preventie lichthinder betalen 17 euro lidmaatschap IDA én 475 euro voor de deelname aan optie 2 of in totaal 492 euro.

De Raad van Bestuur is ervan overtuigd de leden hiermee een mooie en zeer betaalbare mogelijkheid te geven om deel te nemen aan het Europees Symposium en zo een unieke ervaring op te doen.

Het aantal deelnemers wordt beperkt tot het aantal vrije hotelkamers in het aangegeven hotel met een minimum van 6 gegarandeerde plaatsen. Snel inschrijven is dus de boodschap.


Inschrijven

Vul onderstaand formulier volledig in vóór zaterdagavond 31 augustus 2013 om middernacht. Je bent pas ingeschreven als ook het volledige bedrag is overgeschreven) overgeschreven is op de aangegeven rekening. Gelieve één formulier per persoon in te vullen en door te sturen zodat we de juiste namen kunnen doorgeven aan de organisatoren.

Naam:
Voornaam:
Geslacht:ManVrouw
E-mail:
Adres:
Postcode:Gemeente:
Telefoon:
Geboortedatum:
Ik ben reeds lid van Preventie Lichthinder vzw
Ik wens nu lid te worden van Preventie Lichthinder vzw [17 Euro / jaar, afzonderlijk te storten]
Ik ben reeds lid van de International Darksky Association (IDA)
Ik wens eveneens lid te worden van IDA [+ 25 Euro / jaar, samen met het lidmaatschap te storten]
Ik wens deel te nemen aan het Symposium in Pamplona volgens optie 1. (395 euro)
Ik wens deel te nemen aan het Symposium in Pamplona volgens optie 2. (445 euro)

Je bent pas ingeschreven indien je het verschuldigde bedrag hebt overgemaakt op het rekeningnummer BE51 7330 3185 8062 (IBAN: KREDBEBB); met vermelding "Symposium Pamplona + je volledige naam + OPTIE 1 of 2" als je wil deelnemen aan het Symposium. Als je gelijktijdig ook lid wil worden stort je afzonderlijk het verschuldigde bedrag [17 euro, 25 euro of 42 euro] op rekeningnummer BE83 7330 2348 2215 (IBAN: KREDBEBB). met vermelding "lidmaatschap PLH + je volledige naam", "lidmaatschap IDA + je volledige naam" of "lidmaatschap PLH + IDA + je volledige naam". Gelieve één overschrijving per persoon om administratieve vergissingen te vermijden.

Powered by Dreamhost - webmaster